In dit menu verschijnt 6 keer per jaar een column en daarnaast is er ruimte voor artikelen waarin uiteenlopende fokkerijonderwerpen nader worden onderzocht.
We selecteren op gewenste eigenschappen om in onze fokkerij vooruit te komen. Maar zelfs de betere fokdieren zijn nog niet volmaakt. Ook de niet-gewenste eigenschappen blijven daardoor een rol spelen.
Altijd weer een prachtige rubriek op de Hengstenkeuring: de 13 jaar en oudere hengsten. De presentaties in de lange lijnen, een heerlijk stukje traditie, het enthousiaste publiek, een geweldige sfeer.
Bladerend door de hengstenstamboom valt het me telkens weer op dat er toch verschillende hengsten zijn die, bij leven en welzijn, een ‘bescheiden’ rol spelen, maar desondanks wel in staat zijn om een goedgekeurde zoon te leveren.
In onderstaand verslag een analyse van de 99 jonge hengsten uit de catalogus van de HK. Het betreft hier 95 hengsten die in de eerste week van December zijn aangewezen voor de tweede bezichtiging, aangevuld met 3 hengsten uit de nakeuring en 1 uit de herkeuring. Er is gekeken naar vaderdieren en moederlijnen.
Met enige regelmaat horen we het voorbij komen: het “volle papier”. Een term die wat mij betreft de laatste jaren behoorlijk uit z’n verband is gerukt.
Op vrijdagmiddag 10 januari werden 18 hengsten aangewezen voor het verrichtingsonderzoek. Een week later kwam er nog één bij uit de herkeuring. Met daarnaast nog een aanwijzing voor het Verkort Onderzoek komt het totaal op 20. Onderstaand een overzicht van de moederlijnen van deze hengsten.
In onderstaand verslag een analyse van de 75 jonge hengsten uit de catalogus van de HK. Het betreft 74 hengsten die zijn aangewezen voor de tweede bezichtiging, aangevuld met de voor het Verkort Onderzoek uitgenodigde Tjardo V. Er is gekeken naar vaderdieren en moederlijnen.
Gevreesd en gewaardeerd worden ze; de ‘bolhoeden’ die in alle uithoeken van de wereld paarden keuren in opdracht van het KFPS. De beslissingen die zij nemen raken aan de fundamenten van het fokbeleid en met hun inspanningen leveren ze een grote bijdrage aan de uitvoerende taken van het stamboek.
Het KFPS heeft sinds haar oprichting het wereldwijde alleenrecht als het gaat om het registreren en keuren van Friese paarden. Een dergelijke riante monopoliepositie kan leiden tot tunnelvisie.
Het preferentschap is voor merries een prachtige onderscheiding. De gedreven fokker die een sterke stam wil opbouwen, zal uiterst tevreden zijn als hij een paar preferenten op z’n CV kan bijschrijven. Om dit aanzien voor de toekomst te garanderen, zou het goed zijn als het KFPS de regels voor toekenning eens kritisch tegen het licht zou houden.
In de onlangs gehouden regiovergaderingen kwam het agendapunt ter sprake waarin het stamboek voorstelt om binnen het registratiereglement een nevensectie toe te voegen naast de hoofdsectie. In deze nevensectie kunnen paarden worden geregistreerd waarvan de afstamming niet volledig bekend is. Met name in het buitenland komen deze paarden voor en het KFPS wil de eigenaren in deze vaak opkomende nieuwe markten graag van dienst zijn.
In deze periode van het jaar waarin de veulens geboren worden, zijn ook de hengstenkeuzes weer actueel. Aan menig keukentafel wordt in meer of mindere mate nagedacht over welke hengst(en) dit jaar de moeite waard zijn om te gebruiken. Fokken betekent in de basis niets anders dan doorgaan met het beste.
De HK in Leeuwarden was weer een geweldig feest. Fantastische entourage, veel publiek en volop kwaliteit om van te genieten. Op vrijdagmiddag werden na de 3e bezichtiging 20 hengsten aangewezen voor het verrichtingsonderzoek. De vraag die elk jaar toch weer opborrelt is: “hebben we de goede exemplaren eruit weten te vissen?”